Sedan bakade jag saffransgifflar med lax, ett säkert kort. Jag brukar använda färdigkryddad färskost men jag hade bara naturell hemma så jag kryddade den med dill och så den kallrökta laxen som var kvar. Ena plåten kryddade jag med dillfrön och flingsalt och den andra bara med flingsalt för barnens skull.
Så här gör du gifflarna: värm 2 dl mjölk med 75 gr smör + ett pkt saffran till 37 grader, blanda ut 25 gr jäst med vätskan, blanda i 1/2 mask socker och 2 krm salt och 1 dl kesella och ett ägg , tillsätt 8-9 dl mjöl. Jäs i 30-45 minuter. Jag delar sedan degen i fyra delar, kavlar ut till rundlar, drar med pizzaslicern, kletar på lite färskost, lite lax och rullar ihop till gifflar. Jäs i 30 minuter. Pensla med ägg, dillfrön med flingsalt på. Grädda i 10-12 minuter mitt i ugnen.
Tillsammans med en bollsoppa blir gafflarna dagens lunch. Nästa inlägg blir bollsoppan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar