måndag 22 december 2014

Snö och pepparkakor

Vi vaknade till en vit gård. Snön har kommit. Vi hoppas att den ligger kvar och att det kommer ner lite mer. Barnen och jag var ute på morgonen och gjorde en liten borg. Ja den blev inte så hög men det är en bra början. När vi var klara fikade vi på pepparkakor och julmust.

Jag har hunnit med att grädda fröknäcke och de skånska pepparkakorna också.

Fröknäcket: 1 dl sesamfrön, 1 dl solrosfrön, 1 dl pumpafrön, 1 ½ dl majsmjöl, en halv dl olja (jag använder raps) och sedan 2 dl kokande vatten. Rör om och bred tunt på bakplåtspapper. Strö på flingsalt. Grädda i 150 grader i ca 40-60 minuter. Det är godast om det får lite färg.

Pepparkakorna: Koka upp 2 dl ljus sirap och 1 ½dl farin. Häll på 75 gram smör som du blandat med 2 tsk kanel, 1 tsk ingefära och 2 krm kryddnejlika. Vispa ihop 1 ägg med ½dl filmjölk och rör ner i smeten med det andra. Låt svalna. Rör sedan ner 9-10 dl vetemjöl och 1 tsk bikarbonat och 1 tsk hjorthornsalt.. Rör till en smidig smet och plasta sedan. Låt stå i kylskåpet till nästa dag.

Dela degen i 24 delar. Rulla bollar som du sedan plattar till lite. Grädda i 200 grader ca 10 minuter tills de fått fin färg. Svalna på galler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar